Stouby: Det klinger og lindrer i »Pippilottehuset«

Vejle Amts Folkeblad 24. maj 2008

Klangbehandling»Dooong«. »Doooong«. Lyden er dyb og rungende og forplanter sig med det samme til kroppen. Ligesom ringe i vandet, summer vibrationerne sig gennem ryg og lænd, hvor fra de tre rødbrune skåle er placeret. Klangmesteren selv, 49-årige Liselotte Ravnsborg, lytter og føler sig frem. Retter lidt på en skål. Følelsen af velvære, sniger sig ind på undertegnede. – Vi ved alle, hvor beroligende det er at gå fra et sted med megen larm, til et sted med ro. Den afslappethed man oplever, er lidt det samme, man oplever ved klangmassagen. Lyden fra skålene gør, at man hurtigt bliver afslappet og finder en indre ro, mens de rent fysiske vibrationer fra skålene er lindrende for kroppen, siger Liselotte Ravnsborg, der har arbejdet med massage, terapi og udvikling i ti år.

Stor KlangskålIdol med lange strømper
Det var Pippi Langstrømpe, der viste vejen for Liselotte Ravnsborg, da hun for 13 år siden blev diagnosticeret med en øjensygdom, der i dag har gjort hende næsten blind. – Jeg fik et kæmpechok. På et splitsekund braste min verden sammen. Da jeg havde fundet fodfæste, spurgte jeg mig selv, hvad ville Pippi gøre, og jeg blev klar over, at mine hænder måtte blive mine øjne, fortæller Liselotte Ravnsborg, der har været fan af Astrid Lindgrens viljestærke børnebogsfigur, siden hun var barn. – Der er ikke noget, som Pippi ikke kan. Hun er fordomsfri, og hun finder altid en vej, siger Liselotte Ravnsborg. En vej frem, fandt Liselotte Ravnsborg også, da hendes stadig dårligere syn, tvang hende til at opgive sit arbejde i filmbranchen. – Jeg har altid vidst at krop og psyke var tæt forbundet. Når jeg selv skulle lave et foredrag, kunne jeg mærke på min egen krop, når jeg blev nervøs. Det måtte jeg arbejde med via meditation, for det duer ikke, hvis tilskuerne kan høre, at man ryster indvendigt, siger hun. Derfor uddannede hun sig til massage/samtaleterapeut og senere til berøringsterapeut. Til november kan hun også skrive »coach« på sit CV.

Liselotte med klangskålLad det klinge
»Diiing« Dooong«. Liselotte Ravnsborg sætter et par mindre skåle på fodsålerne og slår forsigtigt på dem. En anden slags summen end før kryber sig frem i kroppen. Hendes hænder føler sig selvsikkert frem og trykker blidt forskellige steder på ryggen, inden hun bukker sig ned og tager en anden skål frem. Hendes bevægelser er sikre og faste. – På en måde er det en fordel, at jeg ikke længere kan stole på mine øjne. Jeg bliver nødt til at være hundrede procent til stede og i kontakt med den, jeg behandler. Det kræver koncentration, ikke at kunne se, fortæller Liselotte Ravnsborg. Det er ikke for sjov, at huset hedder »Pippilottehuset«. Jeg nærer en dyb respekt og er meget inspireret af Pippi. Hun finder altid en vej, og vedbliver med at være nysgerrig. Hun bevarer magien i livet. Jeg er selv nysgerrigt anlagt og er lykkelig over, at jeg har fået lov til at beholde min nysgerrighed Liselotte Ravnsborg – klangmassør – Jeg garanterer, at jeg ikke står og tænker på, hvad vi skal have til aftensmad eller det næste skolemøde, for det er simpelthen ikke muligt, ler hun. Netop at være opmærksom på både krop og sind, er meget vigtigt for Liselotte Ravnsborg. – Jeg arbejder med kroppen og sindet som en helhed. Hvis vi er stressede og har mange bekymringer, bliver vi anspændte. Derfor er et vigtigt led i min behandling at jeg får folk til at slappe helt af for eksempel med klangmassage. Massagen er en åbning til at til at synke ind i sig selv, og når vi slapper ordentlig af, kommer svarene ofte til os, siger hun og tilføjer: – Derfor tilbyder jeg også massage kombineret med ressourcesamtaler. Jeg sigter efter at ramme helheden.

Liselotte med trommePippi bliver
»Pippilottehuset« i Stouby har tilbudt massage i otte år, og kunderne har primært været kvinder, men siden Liselotte Ravnsborg blev certificeret i at give klangmassage, er det et helt andet klientel, der er trådt ind af døren. – Det er typisk mænd, på vej til et møde, hvor de lige har brug for at samle tankerne, inden det går løs. Jeg tror det skyldes, at ved klangmassage beholder man tøjet på, og bliver ikke smurt ind i olie. De får en times afspænding her, og så retter de på slipset og er klar til næste opgave, smiler hun. Selvom Liselotte Ravnsborg for længst har fundet fodfæste og sin vej i livet, er hun stadig en stor beundrer af Pippi Langstrømpe. – Det er ikke for sjov, at huset hedder »Pippilottehuset«. Jeg nærer en dyb respekt og er meget inspireret af Pippi. Hun finder altid en vej, og vedbliver med at være nysgerrig. Hun bevarer magien i livet. Jeg er selv nysgerrigt anlagt og er lykkelig over, at jeg har fået lov til at beholde min nysgerrighed. Så Pippi er kommet for at blive, smiler Liselotte Ravnsborg fra Pippilottehuset på Fakkegravvej i Stouby.

Af Camilla Rytz og Benny F. Nielsen (foto)

chimbals